Het stopzetten van een zelfstandige activiteit is niet altijd eenvoudig. Vaak zal een vennootschap ontbonden en vereffend moeten worden, wat op juridisch vlak een hele klus is.

 

Moet of wil je jouw activiteiten en je vennootschap stopzetten? Contacteer dan gerust één van onze gespecialiseerde advocaten vennootschap vereffenen in Antwerpen via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00. Zo ben je verzekerd van de best mogelijke uitkomst.

 

Wil je graag meer informatie over het vereffenen van een vennootschap in het Belgische recht? Lees dan gerust verder. Wij zetten enkele belangrijke zaken voor je op een rijtje.

 

Vennootschap vereffenen advocaat

 

Stap 1: de ontbinding

Een vennootschap vereffenen, begint altijd met een ontbinding. Er zijn drie soorten ontbindingen. De reden van ontbinding zal bepalen welk type van toepassing is op jouw situatie.

 

Vrijwillige ontbinding

Vrijwillige ontbinding betekent dat de algemene vergadering van vennoten of de aandeelhouders beslist dat de activiteit van de vennootschap zal worden stopgezet. 

 

De beslissing tot vrijwillige ontbinding kan om vele redenen worden genomen. Misschien wil één of meer van de vennoten iets anders gaan doen, lopen de zaken niet zoals gehoopt of zit er ergens een haar in de boter.

 

In elk geval, na vrijwillige ontbinding treedt de vennootschap in vereffening. 

 

Gerechtelijke ontbinding

De ontbinding van een vennootschap kan ook voor de rechtbank worden afgedwongen door bijvoorbeeld een aandeelhouder, een vennoot of een andere belanghebbende. Ook het openbaar ministerie kan de gerechtelijke ontbinding vorderen. Dit kan ook met de bestuurdersaansprakelijkheid gecombineerd worden.

 

Sinds enkele jaren is er ook de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden (KOIM) een bijzondere afdeling van de Ondernemingsrechtbank. Deze kamer (ook wel bekend als de depistage) kan ook een gerechtelijke ontbinding opstarten.

 

Als de rechtbank oordeelt dat er voldoende redenen zijn om de betrokken vennootschap te ontbinden, zal de vennootschap in vereffening treden. 

 

Enkele klassieke redenen voor gerechtelijke ontbinding zijn:

 

  • Daling netto-actief onder het wettelijke minimum;
  • Ernstige conflicten tussen de aandeelhouders;
  • Het niet neerleggen van een jaarrekening;
  • En nog veel meer.

 

De procedure tot gerechtelijke ontbinding is complex en heeft verregaande gevolgen. Het is dan ook raadzaam om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. Ook de overname van het bedrijf kan een optie zijn. Contacteer gerust het gespecialiseerde team van Bannister Advocaten via info@bannister.be of via telefoonnummer 03/369.28.00.

Ontbinding van rechtswege

De derde manier van ontbinden, is niet het gevolg van een beslissing van de vennoten of het gerecht. De wet voorziet ook enkele situaties waarbij de vennootschap van rechtswege (lees: automatisch) wordt ontbonden.

 

Bij commanditaire vennootschappen of vennootschappen onder firma is dit het geval wanneer een vennoot komt te overlijden. Sommige vennootschappen worden opgestart voor een beperkte tijd. Na het verlopen van deze periode, wordt de vennootschap van rechtswege ontbonden.

 

Stap 2: de vennootschap vereffenen

Als eenmaal de beslissing tot ontbinding is genomen, dient de vennootschap te worden vereffend. Hiervoor zal een vereffenaar worden aangesteld.

 

Een vennootschap vereffenen en verkopen, houdt in dat de nog aanwezige activa worden verkocht. De opbrengst van deze verkoop wordt in eerste instantie aangewend om de schulden van de vennootschap te betalen. 

 

Als er nog activa overblijven, wordt dit verdeeld onder de vennoten of de aandeelhouders.

 

Ontbinding en vereffening vennootschap in één akte

Het ontbinden en het vereffenen van een vennootschap kan een lange lijdensweg zijn met een hoop administratieve hordes. De ervaring leert dat weinig betrokkenen op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot ontbinding en vereffening van een vennootschap in één akte.

 

Om deze vereenvoudigde procedure toe te kunnen passen, moet aan een hele reeks voorwaarden zijn voldaan. Bespreek deze mogelijkheden zeker met je advocaat.

 

Vennootschap vereffenen advocaat Antwerpen

 

Contacteer een gespecialiseerde advocaat van Bannister Advocaten

Het ontbinden en het vereffenen van een vennootschap kan een ingewikkeld proces zijn met verstrekkende gevolgen. Het is daarom van essentieel belang om je te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Je advocaat kan je helpen met kundig advies en – indien nodig – met de verdediging voor de rechtbank. 

 

Het gespecialiseerde team vennootschapsrecht van Bannister Advocaten kan bogen op jarenlange ervaring met ontbinding en vereffening van vennootschappen. Wij helpen ons cliënten bij de best mogelijke uitkomst te behalen.

Contacteer één van onze specialisten via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00.

 

Wij helpen je graag verder.