Overnames

Begeleiding bij overname

Iedere ondernemer komt vroeg of laat op een punt dat hij zijn bedrijf wil verkopen of zelfs dat hij een ander bedrijf wenst over te nemen. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn. Toch is er altijd één constante de risico’s moeten zo laag mogelijk gehouden worden.

Wie overname zegt, denkt vaak onmiddellijk aan het kopen en verkopen van aandelen. Echter niets is minder waar. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen biedt tal van mogelijkheden zoals fusies, opslorping, overdracht algemeenheid, overdracht handelsfonds, enz. om hetzelfde doel te bereiken namelijk een bedrijf kopen of verkopen. Wij adviseren u dan ook over welk type overnamecontract het beste bij uw overname past.

Een overname is zowel voor koper als verkoper een uitdaging. Van bij de eerste gesprekken tot het sluiten van de overeenkomst staan wij u met raad en daad bij. Wij onderhandelen samen met u de best mogelijke deal en dit in al haar juridische facetten.

Specifiek voor de aankoop van bedrijven staan wij de koper voorafgaand aan de eigenlijke onderhandelingen bij met de uitvoering van een zogenaamd due dilligence-onderzoek. Wij onderzoeken vanuit een juridische perspectief alle mogelijke risico’s die de koper loopt bij de aankoop van een bedrijf. Op basis van dit onderzoek kan dikwijls de aankoopprijs drastisch verlaagd worden of komt de koper tot het besef dat de aankoop het bedrijf toch geen goed idee is.

overname advocaat

Vaak zijn er in de ondertekende overeenkomst nog tal van verplichtingen opgenomen zowel voor de koper als de verkoper. Daarom is juridische begeleiding ook na het sluiten de overeenkomst van groot belang. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de naleving van niet – afwervingsbeding  of een niet-concurrentiebeding. Wij staan u dan ook graag bij over hoe dergelijke post-overnameverplichtingen dienen nageleefd te worden.

Heeft u vragen omtrent ondernemingsrecht?
Maak een afspraak en binnen de 24u helpen wij u verder!